PROJEKTI
   

Project
Acronym: FA1001 
Name: Primjena inovativnih znanja o povezanosti hrane-strukture-svojstava za dizajn prehrambenih proizvoda za zdravlje, wellness i užitak 
Project status: From: 2010-11-22 To: 2014-11-21 (Completed)
Type (Programme): COST 
Croatian partner
Organisation name:  
Contact person name:
Contact person tel:
 
Short description of project
Prehrambena industrija konstanto se susreće s izazovima zadovoljavanja potreba potrošača za novim proizvodima koji su sigurni, prikladni, cjenovno prihvatljivi, zdravi i ukusni. Razumijevanje fundamentalnih povezanosti između strukture-funkcije sastojaka hrane ključni su za razvoj novih proizvoda. Formulacija sastojaka i procesi proizvodnje imaju važan utjecaj na razvoj komercijalnih prehrambenih proizvoda, ali njihov utjecaj na strukturu proizvoda nije dovoljno dobro razjašnjen. Osim toga, utjecaj strukture i fizikalnih svojstava na nutritivna i zdravstvena svojstva hrane (npr. bioraspoloživost/učinkovitost nutrijenata/bioaktivnih sastojaka) tema je malog broja znanstvenih istraživanja. Ova Akcija oformiti će interdisciplinarni tim za primjenu fundamentalnih saznanja o svojstvima i strukturi višefaznih proizvoda (emulzija, pjena) u prehrambenim sustavima, sa ciljem dizajniranja konačnih proizvoda dobrih senzorskih svojstava i zdravstvenih učinaka. Ova Akcija će stvoriti mrežu stručnjaka koja će premostiti prazninu između znanstvenika koji se bave proučavanjem svojstava sirovina i materijala, prehrambenih tehnologa i nutricionista.      


   

Design by: M. Mačinković

(C)opyright by Sveučilište u Zagrebu,