Ovo web sjedište koristi tehnologiju "kolačića" (eng. cookie) da bi se korisnicima prikazao dinamičan i personaliziran sadržaj, te su oni nužni za ispravan rad. Ako nastavite pregledavati ove stranice, kolačići će biti korišteni u suradnji s vašim preglednikom Weba.
Primjena inovativnih znanja o povezanosti hrane-strukture-svojstava za dizajn prehrambenih proizvoda za zdravlje, wellness i užitak
Project status:
From: 2010-11-22
To: 2014-11-21
(Completed)
Type (Programme):
COST
Croatian partner
Organisation name:
Contact person name:
Contact person tel:
Short description of project
Prehrambena industrija konstanto se susreće s izazovima zadovoljavanja potreba potrošača za novim proizvodima koji su sigurni, prikladni, cjenovno prihvatljivi, zdravi i ukusni. Razumijevanje fundamentalnih povezanosti između strukture-funkcije sastojaka hrane ključni su za razvoj novih proizvoda. Formulacija sastojaka i procesi proizvodnje imaju važan utjecaj na razvoj komercijalnih prehrambenih proizvoda, ali njihov utjecaj na strukturu proizvoda nije dovoljno dobro razjašnjen. Osim toga, utjecaj strukture i fizikalnih svojstava na nutritivna i zdravstvena svojstva hrane (npr. bioraspoloživost/učinkovitost nutrijenata/bioaktivnih sastojaka) tema je malog broja znanstvenih istraživanja. Ova Akcija oformiti će interdisciplinarni tim za primjenu fundamentalnih saznanja o svojstvima i strukturi višefaznih proizvoda (emulzija, pjena) u prehrambenim sustavima, sa ciljem dizajniranja konačnih proizvoda dobrih senzorskih svojstava i zdravstvenih učinaka. Ova Akcija će stvoriti mrežu stručnjaka koja će premostiti prazninu između znanstvenika koji se bave proučavanjem svojstava sirovina i materijala, prehrambenih tehnologa i nutricionista.